Wat te doen met een pompoen?

Geplaatst in Blog op door

Hoera het is weer pompoenen tijd!! Dat verzacht de koude regenachtige dagen. Ik ben dol op deze vrucht en verwerk deze dan ook in allerlei gerechten zoals soep en in Marokkaanse tajines. Deze keer ging ik aan de slag met taart en cupcakes, hoe kan het ook anders. Ik nam een basisrecept die ik zelf heb aangepast en (al zeg ik het zelf) verbeterd.

Het recept is heel makkelijk te maken en heerlijk met een warme kop chocomel of thee. Voor een openhaard vuurtje smaakt de taart natuurlijk nog beter!

Pompoen

Om te beginnen kook je een kleine pompoen. Je kunt deze uithollen met een lepel zodat je later nog een leuke lantaarn ervan kan maken. Maar in stukken snijden kan natuurlijk ook. De pompoen kun je koken in een klein laagje water. Prik met een vork in het vruchtvlees om te zien of deze goed zacht is. Laat het even afkoelen en pureer dan het pompoenvlees met een staafmixer. Je hebt 500 gram nodig voor het beslag met de rest kun je een heerlijk soep maken. Kijk voor lekkere recepten eens op mijn Pinterest pagina!!

              pompoen cupcakes  

                                                                                         

Ik had zoveel beslag dat ik het heb gebruikt voor verschillende taartjes en cupcakes. Maar je kunt er natuurlijk ook een grote taart van maken. Net wat je zelf wilt.

Benieuwd naar het recept? Hier komt het!!

  • 350 gram bloem (3 cups of all purpose flower)
  • 2 theelepels baking soda (1 1/2 tsp baking soda)
  • 1 theelepel zout   (1 tsp salt)
  • 245 gram melk  (1 cup of milk)
  • 200 gram roomboter  (3/4 cup of unsalted butter)
  • 400 gram kristalsuiker  (2 cups of granulated sugar)
  • 3 grote eieren  (3 large eggs)
  • 500 gram gepureerde pompoen (2 cups of mashed pumpkin)
  • 60 gram plantaardige olie   (1/4 cup of vegetable oil)
  • 2 theelepels koekkruiden  (1 tsp mix of nutmeg, ginger, cinnamon, kardemon)
  • merg van een vanillestokje  (vanillapod marrow) 
  • theelepel cayennepoeder (1/2 tsp of dried cayenne pepper)
  • handje stukjes walnoot en ev. stukjes zwarte chocolade en rozijnen (add walnut, dark chocolate and raisins to your taste)

SAM_4764

Lets start baking!!

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Roer de bloem, baking soda en zout goed door elkaar in een kom. 
  • Klop (in een aparte kom) de roomboter en de suiker in een keukenmachine of met een mixer.
  • Voeg een voor een de eieren toe en klop het beslag nog een tijdje luchtig.
  • Doe nu het vanillemerg, de pompoen, koekkruiden, cayennepoeder en de olie bij de botermengsel.
  • Klop dit nog even door.
  • Voeg nu langzaam en in delen de melk, het bloem en de walnoten toe.

Neem nu een bakpan van 24 cm en smeer deze in met boter of plantaardige olie. Daarna wat bloem erop zodat de taart straks niet blijft plakken. Je kunt ook voor verschillende kleine bakvormen kiezen en/of cupcakes. Net wat je zelf leuk vindt of in huis hebt.

Bak de taart ongeveer een uur op 180 graden. Iedere oven verschilt dus controleer tussendoor even of de taart gaar is door met een sateprikker erin te steken. Als deze er droog uitkomt, is de taart gaar. Laat deze goed afkoelen op een taartrooster.

pompoentaartje   

De taart kun je zo opeten maar is nog lekkerder met een dikke laag creme fraiche. Snijd hiervoor het taartje in tweeen en smeer de losgeklopte creme ertussen. Ook op de taart doe je een flinke klodder room.

pompoentaart

Eet Smakelijk!!

Ik zal het leuk vinden als je me laat weten wat je van het recept vindt.

pumpkincake

Geef een reactie